Modelleertaal en -tooling
Hier kunt u de FORA als AMEFF-bestand, voor gebruik in Archi en andere modelleertooling, downloaden:
Modelleertaal en -tooling
De modelleertaal die gebruikt word voor de FORA is Archimate. De tool die daaraan ondersteunt is Archi en gebruikt word door het serviceteam FORA.
Op de FORA Wiki vindt u referentie- en werkmodellen, begrippenlijsten en aanvullende documenten waarmee u concreet aan de slag kunt om processen, activiteiten en ondersteunende ict-middelen binnen uw eigen school in kaart te brengen en vervolgens te optimaliseren. Hiervoor wordt de database met daarin alle FORA-architectuurelementen, relaties en architectuurplaten conform de ArchiMate-beschrijvingstaal als download beschikbaar gesteld. Onderwijsinstellingen die zelf met ArchiMate als architectuurtaal aan de slag willen en verder bouwen op dat wat al in de FORA zit, kunnen daarmee alle beschreven FORA-architectuurelementen in Archi, de ondersteunende tool, importeren. Voor meer informatie over ArchiMate zie o.a.:
Formaat en tools
Het formaat waarin het download-bestand wordt gepubliceerd is de open standaard ArchiMate Open Exchange File Format (AMEFF). De FORA maakt gebruik van ArchiMate versie 3.1. Let wel op dat uw architectuurtool de juiste versie ondersteunt. De volgende tools ondersteunen het AMEFF-uitwisselformaat:
- Archi (Open Source)
- ArchiMedes™ van XL&Knowledge
- BiZZdesign Architect
- Blue Dolphin
- Dragon1
- Mavim
- Sparx Enterprise Architect
Door het Serviceteam FORA wordt gebruik gemaakt van Archi (Open Source) om de FORA in te richten. Wij gebruiken Archi, vanwege het feit dat het open source is, gratis ter beschikking wordt gesteld, en omdat als we het allemaal gebruiken, uitwisseling en kennisdeling over het hanteren van de tool binnen de werkgroep FORA wordt gefaciliteerd.
Archi is gratis te downloaden op Archi – Open Source ArchiMate Modelling (archimatetool.com) via Download – Archi. Hier staat bovendien beschreven hoe Archi kan worden geïnstalleerd. Zie ook: Archi User Guide
Tip: Om Archi te leren kennen, zie Getting to know Archi
Klik in het download-scherm op de optie “Windows 64-bit Installer” voor gebruik op een Windows-platform (Archi kan ook gebruikt worden op een Apple machine, daarvoor kiest u voor de "MacOS" optie). Dit is de meest eenvoudige manier om Archi te installeren. Indien de gebruiker niet voldoende rechten heeft om de installatie via de Installer uit te voeren, dan kan gebruik worden gemaakt van de Portable Zip die vervolgens lokaal in een geschikte folder moet worden uitgepakt. Klik voor andere besturingssystemen dan Windows op de corresponderende optie.
Klik in het volgende scherm onderaan: “Continue to download”, en open het bestand zodra de download is voltooid.
Hierna start de installatie van Archi.
Download de FORA
Hier kunt u de FORA als AMEFF-bestand downloaden.
In de Softwarecatalogus Kennisnet kunt u ook een FORA AMEFF-bestand downloaden waarin naast de FORA-architectuurelementen ook uw eigen pakketten en koppelingen uit de Softwarecatalogus zijn opgenomen. Na import in een architectuurtool kunt u dan bijvoorbeeld analyses maken van uw applicatielandschap in combinatie met alle elementen, relaties en views uit het FORA-model. Voor het maken van een export in de Softwarecatalogus logt u in bij de softwarecatalogus en kiest vervolgens het tabblad "Pakketten" of "Koppelingen". Hier kiest u dan “Exporteren” voor de optie “AMEFF-export”.
Het opslaan van het gedownloade AMEFF-xml-bestand is browser-afhankelijk, maar komt normaal gesproken terecht in de map “Downloads”. Van daaruit kan het worden geïmporteerd in het architectuurtool.
Disclaimer
Het Serviceteam FORA stelt de FORA beschikbaar "as is". De beschikbaar gestelde download bevat gegevens zoals die op een peildatum aanwezig zijn. De FORA zal op onderdelen worden bijgesteld en verder worden ontwikkeld. Hierdoor vinden er wijzigingen plaats in de repository en dus ook in nieuw beschikbaar gestelde AMEFF-bestanden. Uiteraard vermelden wij nieuwe versies van de Archimate-download in de werkgroep, de FORA Yammer-groep en op de FORA Wiki zelf.
U bent zelf verantwoordelijk voor de manier waarop u de gegevens in nieuwe download-bestanden gaat gebruiken.
Import FORA-architectuurmodel in Archi
De import van een FORA-downloadbestand in Archi kan worden gedaan via de volgende acties:
- Kies in het File menu: Import, en vervolgens Model From Open Exchange File…
- Dubbelklik in de downloadmap op het exportbestand. Dit bestand heeft als naam:
- FORA.xml (voor downloads vanuit de FORA Wiki)
- <datum download>Model_Softwarecatalogus_<Schoolnaam>_ameff_model.xml (voor downloads vanuit de Softwarecatalogus)
Het model wordt dan geladen en kan vervolgens worden bekeken.
Het downloadbestand kan ook worden samengevoegd met een reeds bestaand model in Archi. Dit kan een eerdere versie van de FORA zijn waaraan al architectuurelementen voor de eigen onderwijsinstelling zijn toegevoegd. Bij het importeren van het downloadbestand moet dan worden gekozen voor “Another Model Into Selected Model…” waarna het downloadbestand wordt samengevoegd met het geselecteerde model.
FORA views
Voor een downloadbestand van de FORA Wiki staat in het venster 'Models' onderin bij het FORA-model de submap ‘Views’ (zie hieronder afbeelding links). In deze map vindt u de volgende submappen met alle FORA-views die ook beschikbaar zijn op de FORA Wiki onder “werkgroep / alle views”:
- Analyse
- Applicaties
- Atlas informatiemodellen
- Bedrijfsprocessen
- Doelen en standaarden
- Wet- en regelgeving
Indien het downloadbestand afkomstig is van de Softwarecatalogus (zie hieronder afbeelding rechts), dan bevat de submap “Views (Softwarecatalogus)” views met daarop geplot de pakketten van de onderwijsinstelling zoals geregistreerd in de Softwarecatalogus. De views met de door de onderwijsinstelling gebruikte pakketten zijn te herkennen aan de naam met daarachter tussen haakjes de naam van de onderwijsinstelling.
In Archi kunt u een FORA-view kopiëren en deze gebruiken als basis voor een eigen view.
Naast de door de Softwarecatalogus toegevoegde views zijn ook architectuurobjecten toegevoegd. Deze staan in de volgende mappen:
- Business:
- Gebruikersorganisaties (Softwarecatalogus),
- Leveranciers (Softwarecatalogus),
- Application:
- Pakketten (Softwarecatalogus).
Afsluiten Archi
Bij het afsluiten van Archi kan (via het File-menu) het model lokaal worden opgeslagen als Archimate-model (met extensie .archimate). Op deze manier kan het de volgende keer ook weer direct worden gebruikt door dubbel te klikken op het .archimate-bestand of het te openen via het File menu: Open.
N.B.: Vergeet u het model lokaal op te slaan, dan moet het opnieuw worden geïmporteerd.
Importeren nieuwe versie van de FORA
Op sommige momenten wordt een nieuwe versie van de FORA gepubliceerd met nieuwe en aangepaste architectuurelementen en -views. Om het aangepaste FORA-model / de aanpassingen in je eigen model te laden moeten de volgende acties worden uitgevoerd:
- Download de nieuwe versie van de FORA (zie Download de FORA)
- Importeer het FORA-architectuurmodel in Archi (zie Import FORA-architectuurmodel in Archi)
- Sla het archimate-model op (als .archimate-bestand) (zie Afsluiten Archi)
- Selecteer in Archi je eigen model
- Importeer het nieuwe FORA-architectuurmodel (.archimate-bestand) in je eigen (geselecteerde) model door in File menu: Import, en vervolgens Import Another Model into Selected Model… te kiezen
- Vink aan “Update existing objects and folders”
- Vink uit “Update model information and top-folders”
- Vink aan “Show Status Dialog af importing”
Na de import zie je in Archi dubbele FORA-submappen onder hoofdmappen, zoals Business, Application en Views, met:
- Elementen die niet (meer) in de FORA zitten, d.w.z.:
- Eigen elementen / views
- Uit de FORA verwijderde elementen / views
- Gesynchroniseerde en nieuw aan de FORA toegevoegde elementen / views, waarbij wijzigingen op bestaande FORA-elementen en -views, zoals m.b.t. naamgeving, beschrijving, properties, relaties en weergave zijn uitgevoerd.
Let op: Eigen wijzigingen aan FORA-elementen / -views, zoals eigen properties of waarden, verdwijnen of worden overschreven.