Schooleigen applicatielandschap in beeld

(Doorverwezen vanaf Schooleigen applicatielandschap in beeld)

Schooleigen Applicatielandschap in Beeld

De FORA en het schooleigen applicatielandschap in beeld

De FORA legt de basis voor inzicht in informatievoorzieningen in het funderend onderwijs. Met behulp van de FORA kan een school het eigen applicatielandschap in beeld te brengen, of het nu gaat om een individuele onderwijsinstelling, een scholengemeenschap of het gehele schoolbestuur.

De FORA subwerkgroep ‘Applicatielandschap in Beeld’ gaat binnenkort aan de slag om op basis van de FORA voor een specifiek vraagstuk inzicht te krijgen in de onderdelen van het applicatielandschap van een school. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van de systemen die leerlinggegevens verwerken, ten behoeve van het opstellen van beveiligingsbeleid.

Het werk en resultaat van de subwerkgroep zal gebruikt worden als inbreng voor een handreiking voor alle scholen. Met deze handreiking kunnen ook andere scholen vergelijkbare vraagstukken uitwerken. Scholen worden zo geholpen met het realiseren van een eenvoudig en goed inzetbaar applicatielandschap.

De FORA Softwarecatalogus

Een softwarecatalogus is een manier om het applicatielandschap voor een individuele school in beeld te brengen, middels een referentiearchitectuur zoals de FORA. Kennisnet heeft een tijdelijke voorziening in gebruik genomen om de toegevoegde waarde van dergelijke dienstverlening voor de onderwijssector te onderzoeken.

Deze FORA Softwarecatalogus is gebaseerd op de softwarecatalogus vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De FORA Softwarecatalogus is technisch verouderd en daarom alleen beschikbaar in context van de subwerkgroep.

Een FORA-gebaseerd applicatielandschap en de FORA Softwarecatalogus

Softwarepakketten die de processen in het onderwijs ondersteunen, zijn in de FORA Softwarecatalogus gerelateerd aan referentiecomponenten en applicatiefuncties van de FORA. Hierdoor zijn de applicatielandschappen direct gerelateerd aan bedrijfsfuncties, bedrijfsprocessen, gegevens en andere informatieobjecten van de FORA.

De gekoppelde softwarepakketten kunnen worden weergegeven in overzichtstabellen en op modellen uit de FORA. Het applicatielandschap met het FORA model kan bovendien worden geëxporteerd in Archimate, de modelleertaal van de FORA.

Deelname aan de FORA subwerkgroep ‘Applicatielandschap in Beeld’

Via de FORA subwerkgroep ‘Applicatielandschap in Beeld’ gaat een groep informatiemanagers en ict-verantwoordelijken aan de slag om met behulp van de FORA het schooleigen applicatielandschap inzichtelijk te maken. Samen verkent de groep diverse vraagstukken:

  • Wat zijn aanzichten, overzichtstabellen, posters of visualisaties die goed bruikbaar zijn en aansluiten bij actuele thema’s en vraagstukken? De FORA Softwarecatalogus biedt daarbij een eerste vertrekpunt.
  • Hoe gebruiken we deze overzichten binnen de school?
    • Kunnen de werkgroepleden zelf aan de slag met de FORA? Wat is er nodig om daar een succes van te maken?
    • Op welke manier heeft vormgeving toegevoegde waarde om inzichten te delen? '


Zie hieronder de invulposters om zelf je eigen FORA-gebaseerde applicatielandschap in te vullen:

Invulposter mbt systemen die persoonsgegevens verwerken      Invulposter mbt de digitale leeromgeving

Wat kunt u verwachten bij deelname aan de subwerkgroep?

U gaat zelf aan de slag met de FORA om uw eigen applicatielandschap inzichtelijk te maken voor een vraagstuk waar u mee bezig bent. Als deelnemer aan de subwerkgroep bent u bereid om:

  • zich te verdiepen in de FORA
  • te experimenteren
  • vraagstukken aan te dragen en
  • bevindingen te delen binnen de werkgroep.


Daarnaast denkt u mee over de mogelijkheden die de FORA biedt en hoe scholen elkaar kunnen helpen bij het gebruik ervan.

Om het een en ander zelf uit te proberen, krijgt u een account op de tijdelijke voorziening FORA Softwarecatalogus en toegang tot verder opgemaakte versies van de FORA views. De subwerkgroep komt tot de zomer van 2022 in ieder geval tweemaal bij elkaar.

Als u interesse heeft in deelname aan de subwerkgroep, kun u zich aanmelden via fora@kennisnet.nl.