Modellen voor DPIA
Modellen uit de FORA kunnen helpen bij de uitvoering van een DPIA (data protection impact assessment), met name bij de gegevensverwerkingsanalyse. Onderwerpen die in FORA aan bod komen zijn:
Procesbeschrijving
Het hoofdbedrijfsfunctiemodel beschrijft op hoofdlijnen wat een onderwijsorganisatie doet.
Procesbeschrijving - details
Eén niveau dieper zijn de bedrijfsfuncties uitgewerkt, die in meer detail weergeven op welke manier een invulling gegeven wordt aan het 'wat'.
Deze modellen kunnen worden gebruikt om te inventariseren welke processen en procesonderdelen geraakt worden door een bepaalde gegevensverwerking. De modellen kunnen daarbij dienen als checklist: hebben we overal aan gedacht; zijn alle aspecten in beeld?
- Zie ook
- Hoofdbedrijfsfunctiemodel (inclusief definities)
- Bedrijfsfunctiemodel (inclusief definities)
Applicatielandschap
In FORA komen applicaties voor in de vorm van 'referentiecomponenten'. Dat zijn typen systemen - zoals een LAS, een Toetssysteem, of een ELO - met bijbehorende functionaliteiten ('applicatiefuncties').
Onderstaande diagram toont een overzicht van referentiecomponenten en bijbehorende applicatiefuncties in een indeling die overeenkomt met de indeling van de bedrijfsfuncties Dit overzicht is in ontwikkeling en nog niet compleet. Het toont vooralsnog de belangrijkste functies van de belangrijkste, 'grote' systemen zoals het Leerlingadministratiesysteem.